Blog
2016.01.02 19:03

WIFI hálózat bekonfigurálása Raspberry PI-n terminálon keresztül

 

A Raspberry PI használatakor szükség lehet a WIFI beállítására, hogy igazi mobil eszközként tudd használni. Például ha vezeték nélküli IP kamerát szeretnél belőle készíteni.

A Raspberry PI használatakor szükség lehet a WIFI beállítására, hogy igazi mobil eszközként tudd használni. Ezt a legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy - ha nincs hálózatod -, akkor monitort és billentyűzetet használva elindítod a Raspberry PI-t.

Jelentkezz be a felhasználó névvel és jelszóval (alapértelmezés szerint: username: pi, password:raspberry)

Ezután, ha nem indult el a grafikus felület, akkor már kezdődhet is a beállítás, ha elindult  a grafikus felület, akkor nyiss egy terminál ablakot (x-terminal-window) és azon keresztül csináld meg az itt leírtakat.

Először is add ki az alábbi parancsot:

sudo nano /etc/network/interfaces

A nano szövegszerkesztőben valami hasonlót kell látnod:

auto lo

iface lo inet loopback

iface eth0 inet dhcp

Ez az egyszerű konfiguráció felel a Raspberry PI-d Ethernet (hálózati) beállításaiért. Egy minimális módosítást kell eszközölnünk ahhoz, hogy életet leheljünk a WIFI adapterbe. A billentyűzet nyilainak használatával menj az utolsó sor alá és írd be ezeket a sorokat:

 

allow-hotplug wlan0

iface wlan0 inet dhcp

wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

iface default inet dhcp

Ha befejezted a szerkesztést, akkor a CTRL+X lenyomásával mentheted el a módosításokat és léphetsz ki a nano szövegszerkesztőből. Miután kiléptél és újból visszakaptad a prompt-ot, add ki a következő parancsot:

sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

Ha létezik már ez a fájlod, akkor nézd meg és hasonlítsd össze a tartalmát a következő sorokkal. Ha még nem létezett, akkor másold be ezeket a sorokat a megfelelő módon, hogy a Te WIFI hálózatodnak megfelelően legyen paraméterezve. A megfelelő paraméteeket nézd ki a WIFI routeredből. Fontos, hogy a WIFI router és a Raspberry PI WIFI adapterének a beállításai megegyezzenek! (A pirossal kiemelt paramétereket ellenőrizd le és a kékkel kiemelt értékek közül a megfelelőt állítsd be!)

 

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev

update_config=1

network={

ssid="YOURSSID"

psk="YOURPASSWORD"

# Protocol type can be: RSN (for WP2) and WPA (for WPA1)

proto=WPA

# Key management type can be: WPA-PSK or WPA-EAP (Pre-Shared or Enterprise)

key_mgmt=WPA-PSK

# Pairwise can be CCMP or TKIP (for WPA2 or WPA1)

pairwise=TKIP

#Authorization option should be OPEN for both WPA1/WPA2 (in less commonly used are SHARED and LEAP)

auth_alg=OPEN

}

Ha befejezted a szerkesztést, akkor a CTRL+X lenyomásával mentheted el a módosításokat és léphetsz ki a nano szövegszerkesztőből. Ezek után elérkezett az ideje, hogy kihűzd a kábeles Ethernet kapcsolatot a Raspberry PI-ből és csatlakoztasd a WIFI adaptert!

Ha mindez megtörtént, indítsd újra a Raspberry PI-t az alábbi parancssal:

sudo reboot

Ha a Raspberry PI újraindúlt, akkor automatikusan csatlakoznia kell a WIFI hálózathoz. Ha netán valami mégsem működne rendesen, akkor az Ethernet kábelt dugd vissza, hogy ismét elérd a masinát és ellenőrizd le a beállításokat!

Jó szórakozást, jó WIFI használatot!

;