Hasznos tudnivalók


GYakran Ismételt Kérdések

 


Mi is a Raspberry PI?

 

A Raspberry PI a Raspberry PI Foundation által fejlesztett nyílt-forrású (open source), Linuxot és Windows 10 IoT Core-t futtató, bankkártya méretű számítógép. A PI igen izgalmas, könnyen elérhető alacsony árú eszköz, melynek segítségével fejlesztheted programozói tudásodat, életkortól függetlenül. Egy TV-t, vagy monitort valamint billentyűzetet és egeret csatlakoztatva azonnal használhatóvá válik. A PI segítségével rengeteg feladatot meg lehet oldani, hasonlóan mint egy drága asztali géppel. Például szörfözhetsz az interneten, videókat játszhatsz le segítségével. A PI szintén nagyszerű eszköz minden innovatív feladathoz, amiket ki szeretnél próbálni. Az új Raspberry PI 3 ideális IoT - Internet Of Things - azaz "internetre csatlakoztatott eszköz" létrehozására. Könnyedén lehet környezeti szenzorokat illeszteni hozzá. A Raspberry PI 3 integrált WIFI (802.11 b/g/n) és integrát Bluetooth 4.1 LE (Low Energy) interfésszel rendelkezik-

 


 

Mi a különbség az egyes modellek között?

Jelenleg az alábbi Raspberry PI modellek érhetők el: Raspberry PI Model A+, PI B+, PI 2 B, PI 3 B és a Compute Modul

 

Pi A+ Pi A+ 512M Pi B+ Pi 2 B Pi 3 B Compute Module
Méret 66 x 56 x 14mm 66 x 56 x 14mm 85 x 56 x 17mm 85 x 56 x 17mm 85 x 56 x 17mm  67.5 x 30mm
SoC BCM2835 BCM2835 BCM2835 BCM2836 BCM2837 BCM2835
Processzor mag ARM11 ARM11 ARM11 ARM Cortex-A7

ARM Cortex-A53

64bit ARMv7

Quad Core Processor

ARM11
Órajel 700 MHz 700 MHz 700 MHz 900 MHz 1.2 GHz 700 MHz
Memória 256 MB 512 MB 512 MB 1 GB 1GB LPDDR2 512 MB
Portok 1x USB 2.0 1x USB 2.0

4x USB 2.0
1x 10/100 Ethernet

4x USB 2.0
1x 10/100 Ethernet

4x USB 2.0
1x 10/100 Ethernet

N/A
GPIO 40 40 40 40 40 N/A


 


 

Mit kapok, ha vásárolok egy Raspberry PI-t?

 

Csak a Raspberry PI alaplapot.

 

Minden felhasználó más és más. Lehet, hogy már van monitorod, kábeleid, billentyűzeted, SD kártyád stb... Ha mégis szükséged van ezen kiegészítőkre, hogy használni tudd a Raspberry PI-det, akkor bátran nézz körül webáruházunkba, ahol minden kiegészítőt megtalálsz hozzá.

 

Házak Tápegységek

MicroSD

kártyák

Kábelek Kijelzők

Kamera és

tartozékok

Vezetéknélküli

kiegészítők

Bővítő

modulok

Komplett

csomagok


 

Hogyan csatlakoztassam?

Ahhoz, hogy elkezdd használni a Raspberry PI-det, az alábbi kiegészítőkre mindenképpen lesz szükséged:

  • Monitor vagy TV, hogy be tudd állítani a Raspberry PI-t
  • Egy billentyűzet, amin keresztül könnyedén tudsz parancsokat adni a PI-nek
  • Egy egér, hogy a grafikus felületen is könnyedén tuddj mozogni
  • Egy tápegység (fontos, hogy a Raspberry PI-hez valót használj, mert különben bizonytalanul fog működni)
  • Egy microSD kártya előre telepített operációs rendszerrel. Pl. a legújabb New Out Of Box Software (NOOBS)

Ahhoz, hogy hangot hallj és képet is láss szükséged lehet valamilyen videó és audio kábelre. Ennek fajtája nagyban függ a monitorod lehetőségeitől. Ha a monitorod VGA csatlakozóval rendelkezik, akkor szükséges egy HDMI-VGA átalakító videókábel. Ha a monitorodnak HDMI csatlakozója van, akkor egy HDMI-HDMI csatlakozó segítségével tudod a Raspberry PI-t csatlakoztatni.

 

Az internet kapcsolat létesítéséhez a PI B+, PI 2 B rendelkezik egy 10/100Mbps sebességű ethernet porttal. RJ45-ös ethernet kábellel tudsz hozzá csatlakozni. Lehetőség van vezetéknélküli - WIFI -  adaptert is csatlakoztatni. Ezt az USB csatlakozókon keresztül lehet a Raspberry PI-hez csatlakoztatni. Ha netán nincs elegendő USB csatlakozásod, mert mindegyikbe csatlakoztattál valamilyen eszközt, akkor az új Raspberry PI 3 a legjobb választás számodra, mert már rendelkezik integrált 802.11 b/g/n WIFI LAN és Bluetooth 4.1 interfésszel (hagyományos Bluetooth Classic valamint Low Energy).

 


 

Milyen tápegységet használjak a Raspberry PI-hez?

 

Mindegyik Raspberry PI microUSB csatlakozóval rendelkezik, amin 5V tápfeszültséget vár.

Az egyes modellek között a különbség a fogyasztásban van, ezért nem minden esetben lehet mindegyik Raspberry PI-hez ugyanazt a tápegységet használni. 

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy melyik PI-hez melyik tápegség a megfelelő:

 

Ajánlott tápegységek
Verzió Maximális áramfelvétel Ajánlott tápegység
Pi B 1.2 A 5V 1.5 A
Pi A+ 700 mA 5V 1A
Pi B+ 1.8 A 5V 2A vagy nagyobb
Pi 2 B 1.8 A 5V 2A vagy nagyobb
Pi 3 B 2.5 A 5V 2.5A vagy nagyobb

 

Általános szabály, hogy minél több USB portot és interfészt használsz, annál nagyobb teljesítményű tápegységre van szükség.

De légy óvatos. Több USB használata esetén érdemes külső tápellátással rendelkező aktív USB HUB-ot használni, hogy tehermentesítsük a PI-t. Amikor egy-egy új eszközt csatlakoztatsz a PIU-hez, mindig ajánlott leellenőrizni, hogy megfelelő-e a tápellátás.

A nem megfelelő teljesítményű tápegység használata esetén előfordul, hogy hibásan működik a PI, rendszeresen leszakad a hálózatról, vagy megsérül az SD kártya amin a rendszer is található és emiatt nem tud bootolni azaz elindulni. 

A nem megfelelő tápegység véglegesen is tönkreteheti a Raspberry PI-t!

Elemes asználat nem javasolt. Abban az esetben ha akkumulátorról kell a Raspberry PI-t használni, ajánljuk az intelligens UPS Pico szünetmentes tápegységmodult. Ez a modul megszűnő tápellátás esetén akkumulátoros módba vált és az akku lemerülése esetén szabályosan leállítja azt.

 

Fontos: A Hivatalos Raspberry PI 3 tápegység nem általános célú tápegység. Az csak a Raspberry PI 3-hoz használható!


Milyen SD kártyát válasszak a Raspberry PI-hez?

A Raspberry PI-nél a microSD kártya két fontos feladatot lát el.

Az egyik, hogy ezen a kártyán található az operációs rendszer (Linux, vagy Windows 10 IoT Core). Bekapcsolás után innen bootol be. Mivel a Raspberry PI-nek nincs BIOS-a mint a hagyományos asztali gépeknek, ezért nem működő SD kártya esetén el sem indul, semmilyen életjelet nem ad. A csatlakoztatott monitoron semmi sem jelenik meg.

A másik fontos feladata, hogy háttértárként működik. Ide menti a Raspberry PI a különféle adatokat, LOG-okat. Sajnos nem mindegyik típusú SD kártya használható a Raspberry PI-vel. Az alábbi linken elérhető egy kompatibilitási táblázat azon kártyákról, amelyek jól működnek illetve nem működnek a Raspberry PI-vel. http://elinux.org/RPi_SD_cards

A tapasztalat azt mutatja, hogy annak ellenére, hogy a memóriakártya gyártók több év garanciát adnak az SD kártyára, a Raspberry PI-kben hamarabb tönkremehetnek. Ennek oka abban rejlik, hogy az SD kártyákat eredetileg mobiltelefonokba, fényképezőgépekbe tervezték, és azok az eszközök sokkal kevesebb írás/olvasási ciklussal terhelik a kártyát, mint a Raspberry PI. Ezért abban az esetben, ha napi 24 órás feladatra szánjuk a PI-t, vagy igen IO intenzív feladatot pl adatbázis kezelést végzünk vele, akkor MINDENKÉPPEN az INDUSTRIAL jelzésű SD kártyákat ajánljuk! Ezeknél a kártyáknál más FLASH technológiát használnak a gyártók, mint az u.n. normál kártyák esetében. Ez biztosítja a rendkívül jó használhatóságot, hosszú élettartamot.

 


 

Mi az alapértelmezett felhasználónév és jelszó a Raspberry PI-hez?

Az alapértelmezett felhasználónév Raspbian OS-nél: pi

Az alapértelmezett jelszó Raspbian OS-nél: raspberry

 


 

Milyen operációs rendszert használhatok a Raspberry PI-vel?

A Raspberry PI használatához mindenképpen szükség van valamilyen operációs rendszerre. Ez lehet valamely Linux disztribúció, vagy támogatott a PI 2 B és PI 3 B esetében a Windows 10 IoT Core rendszer. A hivatalos Operációs rendszer a RASPBIAN (RRASPberry + deBIAN) Debian alapú Linux verzió. Ezt a rendszert fejlesztőik folyamatosan frissítik, újabb és újabb megoldásokat implementálnak. Itt jelenik meg hivatalosan egy-egy új driver stb... a Raspberry PI-hez. A RASPBIAN rendszerrel telepített SD kártya elérhető webáruházunkban is. De természetesen Te is letöltheted, hiszen egy ingyenesen letölthető és telepíthető rendszerről van szó. A hivatalos letöltési oldal a Raspberry PI Foundation oldalán érhető el itt: https://www.raspberrypi.org/downloads/

További rendszereket próbálhatsz ki a New Out Of Box Software (NOOBS) csomag telepített SD kártyával is. (Pl: RISC OS, PIDORA, OPEN ELEC médialejátszó, RASPBMC, Arch Linux stb...)


 

Milyen programozási nyelveken tudok fejleszteni a Raspberry PI-vel?

A Raspberry PI segítségével sokféle programozási nyelven meg lehet tanulni programozni. Ezek közül kettő kiemelt támogatást élvez a fejlesztők által.

Az egyik a Python nyelv. A Pythont azoknak ajánljuk, akik most kezdenek neki megismerkedni a programozásnak, vagy régebben már foglalkoztak vele, de szeretnék felfrissíteni a tudásukat. Könnyen tanulható, rengetek példaprogram érhető el az interneten, amik azonnal ki is próbálhatók.

A másik kiemelten támogatott programozási környezet a SCRATCH. A SCRATCH kimondottan gyerekeknek való interaktív grafikus programozási környezet. Ebben nem kell parancsokat megtanulni, hanem elegendő  PUZZLE szerűen összerakni a megoldandó feladatot különféle elemekből. Nagyon gyorsan lehet sikereket elérni, egyszerű játékokat fejleszteni.

De természetesen minden ismert és kevésbé ismert programozási nyelv is használható a Raspberry PI-n. Amit megismertél az asztali gépek használata során, azt gyakorlatilag egy-az-egyben használhatod a PI-n is. 

A hivatalos RASPBIAN rendszer az alábbi programozási nyelveket is tartalmazza: C, C++, Java , Ruby


 

 

;